GELECEK: YAPILABİLİR TURİZMDE

11.ULUSLARARASI RESORT TURİZM KONGRESİ GERÇEKLEŞTİ

Katılımcılar yol haritasında hem fikir:

“Sürdürülebilir ve yapılabilir turizme doğru”

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB)’un organize ettiği 11. Uluslararası Resort Turizm Kongresi, 25 Kasım 2021 tarihinde Antalya Lara’da bulunan Kilit Grubu otellerinden Cosmopolitan Nirvana otelde yapıldı.


AKTOB Başkanı Dr. Erkan Yağcı’nın ev sahipliğinde başlayan kongeye; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, BM Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, turizm birlikleri başkanları, belediye başkanları ve turizmciler katıldı. Kongrede, dünya ve Türkiye turizminin durumu ve gelecek beklentileri sunum ve panellerle ele alındı.

Kongrenin açılış ve 2021 yılı teması üzerine AKTOB Başkanı Dr. Erkan Yağcı’nın kapsamlı konuşması ile başlayan kongrede; istihdamdan yatırımlara, büyümeden ekonomik ve sosyal etkilere kadar 15 ana konu tartışıldı.

AKTOB Başkanı Dr. Erkan Yağcı

“Geleceğin Turizmi, Yapılabilir Turizm olacaktır.”

Covid-19 sürecini ve turizmdeki değişimleri analiz ederek konuşmasına başlayan AKTOB Başkanı Dr. Erkan Yağcı, bu süreçte turizmde pozitif katkı yapan  ve maddi manevi desteklerini esirgemeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy başta olmak üzere; Dış İşleri, Sağlık, Hazine ve Maliye, İçişleri dahil ilgili tüm bakanlıklara, bürokratlara ve meslek birliklerine ve üyelerine sektör adına teşekkürlerini sundu.

Yeni arayışlara yönelen dünya için, turizmi sürdürülebilir kılmanın temel şart olduğunu vurgulayan Dr.Yağcı, “Sektörümüzün Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine potansiyel katkısını gözeterek daha yeşil, daha kapsayıcı ve daha dayanıklı bir turizm için ortak bir strateji ve vizyon oluşturabiliriz. Geleceğin Turizmi ‘Yapılabilir Turizm: Able Tourism’olacaktır.”dedi.

Riski yönetmede başarılı olduk

Yılların deneyimi ile oluşan insan kaynağımızı korumak bu dönemdeki en önemli önceliklerimizden biri olmuştur.”diyen Dr.Yağcı sözlerine şöyle devam etti: “Turizm sektörü toparlanırken, sektörümüzün gelecekte daha dirençli olabilmesi için bu krizden sonuç çıkarmak önemlidir. Riskle yaşayan bir sektörüz ve riski yönetmemiz gerekmektedir. Sıfır riskli bir sektör olamayız. Riske dayalı çözümler bulmak ve uygun acil durum planları oluşturmak, krize hazırlıklı olmak için son derece önemlidir. Bunu başardık. Ve gelecek için daha umutlu olmamızı sağladı”

Zorlukların farkına vardık ve İnançla aştık

Yaşanan süreçte;  işbirliği ve koordinasyonun kriz yönetiminin ayrılmaz bir parçası olması, devlet desteğiyle kriz yönetilmenin öneminin ortaya çıkması ve  sürdürülebilirliğin ortak sorumluluğumuz olması, sağlık ve hijyenin yeni normalimiz olması gibi gerçeklerin bir kez daha farkına varıldığının altını çizen Dr. Yağcı, Türkiye ve sektörün bu zor süreçleri aşarken, en büyük güç kaynağı; binlerce yılı aşan devlet ve yönetim geleneği mirasının olduğunu vurguladı. Yağcı, “Bu kadar kısa sürede toparlanmışsak temelinde ülkemize, devletimize, sektörümüze olan bu inanç vardır”dedi.

Hedeflere ulaşmanın yolu


Her ne yapılacaksa, “Koruma-Kullanma Dengesi ve Bütüncül Yaklaşım” prensiplerinde olmasına gerektiğini belirten Dr.Yağcı, turizmin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi, sezonun uzatılması, hizmet kalitesinin yükseltilmesi, mevcut kaynak pazarlarımızın güçlendirilmesi ve yenilerinin geliştirilmesi, iklim değişikliği, çevre ve turizm ilişkisini gibi ana konuların bu mantıkla ele alınması gerektiğini ortaya koydu.

Oyunun yeniden kurgulandığı bu dönemde, aktör olarak, turizmdeki hedeflerin gerçekleşmesinde 3 temel unsura ihtiyaç olduğunu belirten Dr.Yağcı, bunları şöyle sıralardı:

Birincisi yönetişim : Yani ortak akılla beraber çalışmak.

İkincisi, finansman : Kolay, ödenebilir ve ulaşılabilir olmalıdır.

Üçüncüsü de, sistemler ve araçlar : Bunun en güzel örneklerinden biri de esnek ve hızlı hareket edebilme kabiliyetini sağlayan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansıdır.

Turizmi sürdürülebilir kılmak: Able Tourism”

Yeni arayışlara yönelen dünya için, turizmi sürdürülebilir kılmanın temel şart olduğunu vurgulayan Dr.Yağcı, “Sektörümüzün Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine potansiyel katkısını gözeterek daha yeşil, daha kapsayıcı ve daha dayanıklı bir turizm için ortak bir strateji ve vizyon oluşturabiliriz. Geleceğin Turizmi ‘Yapılabilir Turizm: Able Tourism’olacaktır. Bizler, toksiklerden arınmada; hem psikolojik hem de fiziki detoks sağlama iddiasındayız. Tatil belki de ilk defa gerçek manasına kavuşuyor: Düşünür, yaratır hale gelmenin şarjı, Turizm ve seyahat; yeniden doğuyor.O da büyük olasılıkla “Yapılabilir Turizm” olacak. Bun açıdan “Yeniden Kurgulama” dönemindeyiz. Kartların yeniden dağıtıldığı, oyunun yeniden kurgulandığı bu dönemde rolümüz oyunun kurucusu olmaktır.”dedi.

Bir yanıt yazın