Mısır turizmi, Covid 19 etkisinden kurtuluyor mu?
Akdeniz turizminin lider ülkelerinden Mısır, Covid 19 sürecinde; uluslararası uçuşları mart ayında askıya almış, temmuz başında da sıkı önlemlerle yeniden başlatmıştı. Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanı Khaled el-Anani, Mısır’da turizmin yeniden ivme kazandığını belirtirken, son 3 ayda ülkeye 300 binden fazla turist geldiğini vurguladı. Öte yandan ülkede kültür ve tarih turları da canlanmaya başladı.
TUI İspanya’dan sonra, 2021 yazı için Yunanistan’ı umutlandırıyor
2020’nin sonunda şirket; geçen yılki 3 milyona kıyasla, Yunanistan’a yaklaşık 1 milyon misafir getireceğini tahmin ediyor.
Akdenize en fazla turisti taşıyan TUI Grubu yaptığı açıklamada, 2021 yaz sezonu için Yunanistan’a yapılan rezervasyonların ciddi derecede iyi göründüğünü ve bunun da Yunanistan’ın Covid-19 sonrası dönemde turizme yeniden başlamak için ne kadar iyi hazırladığını gösterdiğini ileri sürdü.
2020’de turist alamayan İrlanda, turizmde KDV’yi 4,5 puan düşürdü
İrlanda’da hükümet turizm ürün ve hizmetlerine uygulanan KDV’yi 1 Kasım’dan 2020’den 2021’in sonuna kadar % 13.5’ten % 9’a düşürdü. Turizmin toparlanmasına yönelik çalışmaları 2021 yılı bütçesinde somutlaştıran İrlanda; KDV oranını önümüzdeki yıl Mart ayı sonuna kadar % 5’e düşüren Kuzey İrlanda’dayı izlemiş odu. İrlanda, KDV indirimine ek olarak; COVID-19’dan etkilenen şirketleri desteklemek için 55 milyon Avro’luk özel bir fon da oluşturulacak.
Kanarya Adaları’nda kruvaziyer turizmi yeniden başlıyor
İspanya’ya gelecek kruvzierler, gemide ve otelde karantina durumunda; yolcular üzerinde teşhis testi yapma, sigorta yaptırma, tıbbi ekipmana sahip olma gibi yükümlülüklere tabi olacak.
Kanarya Adaları, 5 Kasım’dan itibaren gemi seferleri alacak. Adalara ilk seferleri; TUI Cruises ve Hapag Lloyd Cruises şirketleri yapacak. Yılda 10 milyondan fazla kruvaziyer yolcusu çeken ve İtalya’dan sonra Akdeniz’de ikinci sırada yer alan İspanya, Kanarya bölgesine 1,5 milyondan fazla gemi turisti alıyor. İspanya, kruvaziyer gemilerinde hangi kriterleri arayacak?
ANALİZ: 2021 Yazına kadar dünya turizminde ne olacak?
Salgının alevlendiği 2020 yaz aylarında seyahat talebi; daha çok yurtiçi pazarlarla çok yakın ülkelerde toplanmıştı. Fransa, İtalya ve Almanya gibi yurtiçi seyahat pazarı zaten ağırlıklı olduğu ülkelerde varolan seyahat talebi % 90 oranında içeri yönelmişti.
Bir yıla yakındır dünya turizmini adım adım durduran Covid 19 salgını sürecinde; sadece turist akışı ve davranışı değil, aynı zamanda çalışma şekilleri de değişiyor. Son bir yılda; son dakika rezervasyonlarına olan ilgi artışı ve iptal davranışlarında değişim, yakın destinasyonlara ve kısa süreli konaklamalara olan ilgi artışı ve fiyatların görece önem yitirdiği, fiyat/kalite oranının da sağlıklı ürün/hizmet şekline dönüştüğü zamanlar yaşanıyor. Peki 2021’de neler olabilir?
İspanya’da turizm modelini “sıfırlama” gündeme geldi
İspanya şimdilerde, kaliteli denen turistleri; daha fazla harcama kapasitesiyle, aynı zamanda çevreye saygılı ve kültür, tarih ve engin miras sanatıyla ilgilenen turistleri çekme gayreti içinde.
Covid 19 salgınından en çok etkilenen turizm destinasyonu olan İspanya’da, seri şekilde; turizmi yeniden canlandırma ve yeni model arayışları konulu toplantılar yapılıyor. “Turizm modelinin evrimi” konulu toplantı öncesi yapılan açıklamada; Barselona’nın eski belediye başkanı ve Hispasat’ın başkanı Jordi Hereu, orta ve uzun vadede İspanyol turizm modelini ‘sıfırlamanın’ gerekli olduğuna işaret ederek, Farklılaştırılmış ve çok az kalabalık bir arz sayesinde kaliteli turizmi çekme bazında yeni senaryoda hazırlama teklifi sundu.
İngiltere’de ABTA’dan çağrı: Acil hükümet eylemi gerekiyor
“İngiliz tatilcilerin sadece % 15’i Şubat ve Temmuz 2020 arasında yurtdışında tatil yaptı. Bu oran 12 aylık dönemde % 51 ve bir önceki yıla göre % 64’tü.”
İngiltere turizminin en örgütlü turizm birliği ABTA, küresel seyahat endüstrisinin koronavirüs krizini takiben daha sürdürülebilir bir şekilde yeniden inşa etme fırsatı ve sorumluluğuna sahip olduğunu, ancak Birleşik Krallık Hükümeti’nin acil eyleminin tüketici güvenini artırmaya yardımcı olmak için kritik olduğunu söyledi.
Almanya’da Genel Seyahat Uyarısının kaldırılması ne anlama geliyor?
Türkiye açısından şöyle denmektedir:
“Türkiye’ye uyarı var ama; Aydın, İzmir, Muğla, Antalya illeri için seyahat uyarısı yok”
Korona salgınının başlangıcından bu yana, Almanya Federal Dışişleri Bakanlığı, riskli bölge olarak sınıflandırılıp sınıflandırılmadığına bakılmaksızın, dünya çapında 160’dan fazla ülkeye “gereksiz turist gezileri” konusunda uyarıda bulunuyordu. Şimdi bu konuda yetkili makam olan, Robert Koch Enstitüsü‘nün değerlendirmelerine dayanarak her ülke için “bireysel seyahat tavsiyeleri ve seyahat uyarıları” yayınlanıyor. Özellikle, 3 aşamalı bir sistem 1 Ekim 2020’den beri yürürlükte: Bir tür “trafik ışığı” sistemi.
Almanlar 2020’de en çok nereye seyahat etti?
2020 Corona yılında tatil eğilimleri ciddi oranlarda gerilerken, seyahat etme kültürü yerleşik olan Almanları bir kısmı yine de turistik destinasyonlara gitmeye gayret etti. Almanya’da karayolu ile seyahatler, kamp vb hakkında uzman kuruluş olan ADAC’ın Reisereporter’da yayınlanan çalışmasına göre; İspanya sıralamaya giremezken, Türkiye hafif düşüşle yerini korunu. 2020’de an ciddi ilgi artışı Hırvatistan’da görüldü
Rusya’da Rosturizm, turizm KDV’sinin % 7’ye düşürülmesini istedi
“Şu anda kış sezonundayız, pandeminin ikinci aşamasındayız, nakit iadesi hesaba katıldığında bile kimse somut bir satış hacmine sahip olamayacak.”
Rostourism’in turizm projeleri ve turizm güvenliği departmanı başkanı Elena Lysenkova “Pandemide otelleri desteklemek” konulu online toplantıda, otel ve restoran işletmeleri için KDV’nin % 7’ye düşürmesi gerektiğini söyledi. Rusya’da KDV % 20’ye çıkmıştı. Rusya Maliye Bakanlığı tarafından teklif edilen % 3 otel vergisi de dahil edilirse, turizmde verginin % 23 olduğuna işaret ediliyor.
Yeni teşvik paketi: Turizmde ecrimisil faizsiz, 1 yıl erteleniyor.konaklama vergisi 2022 yılının başına atılıyor
Turizmde konaklama vergisinin yürürlüğe girişi 2022 yılının başına erteleniyor Konaklama vergisinin yürürlük tarihi en erken 1 Ocak 2022’de başlayacak. Turizmde ecrimisil ödeme süreleri faizsiz, 1 yıl erteleniyor
Yeni teşvik paketi TBMM’ye sunuldu. Buna göre turizmde ecrimisil ödeme süreleri faizsiz, 1 yıl erteleniyor.
Yeni Teşvik Paketinde turizmle ilgili ne yazıyor?
Turizmde konaklama vergisinin yürürlüğe girişi 2022 yılının başına erteleniyor. Yeni paket ile birlikte, kısa çalışma ödeneği alan normalleşme destekleri 30 Haziran 2021’e kadar uzatılabilecek. Turizmde ecrimisil ödeme süreleri faizsiz, 1 yıl erteleniyor.
Covid 19 sürecinde turizme yeni bir destek:Turizm Destek Paketi
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Covid 19 salgının etkilerinin azaltılması, üretim ve istihdam kapasiteleri ile piyasa değerlerinin korunmasını desteklemek amacıyla, turizm sektöründeki işletmelere Turizm Destek Paketi Uygulamasıyla destek olacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi ve Kredi Garanti Fonu kefaleti ile bankalar tarafından 10 milyar TL kredi sağlanacak. Krediler, 1 Kasım 2021 tarihini aşmamak kaydıyla, azami 12 ay ödemesiz dönem olmak üzere 48 ay vadeli olacak. Faiz oranı, sabit faizli krediler için azami yüzde 14.5, değişken faizli krediler için TLREF + 200 baz puan olarak belirlendi.
İspanya turizmi Covid sonrası Golf Turizminden umutlu
İspanya’da yapılan son golf turizmi araştırmasına göre; golf turizmi İspanya’da 1,2 milyon yabancı turisti ağırlıyor. Golf turistleri İspanya’ya toplamda; doğrudan ve dolaylı olarak 12.76 milyar Avro ekonomik katkı sağlıyor. Öte yandan golf turizmi; Mart-Nisan ve Ekim-Kasım aylarında gerçekleştiğinden, mevsimsellik sorununun aşılmasına, otel doluluklarının artmasına yardımcı oluyor. Ülke bu yüzden Covid sonrası toparlanma için golften umutlu
İspanya turizminde gündem KDV indirimi: İspanya’da turizmci ne istiyor?
Covid 19 salgınından çok etkilenen ve son dönemde giderek kötüleşen turizme destek olmaya çalışan İspanya hükümetinden, Sanayi, Ticaret ve Turizm Bakanı Reyes Maroto; hükümetin, turizm üzerindeki KDV’yi % 10’un altına düşürme fikrine açık olduğunu söyledi.
Bakan, turizm KDV’sini % 10’un altına indirmeye hayır demediklerini belirtirken, sektör temsilcileri KDV % 5’e çekilmesini öneriyor.
Türkiye Covid 19 sürecinde turizme yeterli destek verdi mi?
Devletimiz Mart ayı başından bu yana turizmi doğrudan etkileyen 20’den fazla önlemi uygulamaya koydu. Bunlar; ana rakiplerimiz İspanya, İtalya gibi ülkelerde yapılanlarla başabaş hatta daha detaylı özellikler taşımaktadır.
OECD ülkeleri arasında ticari nakit akışını artırmaya yönelik en yaygın vergi önlemi türü, % 70 ile; vergi ödemelerinin ertelenmesi oldu. Vergi erteleme önlemleri genellikle geçici kurumlar vergisi veya kişisel gelir vergisi, ödemeleri, katma değer vergisi ve sosyal güvenlik katkı payları için getirildi. Öte yandan Türkiye bunların yanında konaklamada KDV indirimi sunan nadir birkaç ülke içinde yer aldı ve en düşük orana sahip oldu. Güvenli Turizm Sertifikası ülkemizin aldığı tedbirler bakımından en önemli çalışma oldu
Almanya’da yeni Covid tedbirleri yurtiçi seyahat pazarını da durduracak mı?
Almanya içinde, yeni enfeksiyonların sayısı, son 7 gün içinde 100.000 kişi başına 50’ye ulaşır ulaşmaz, ülke çapındaki kutlamalar kısıtlanacak, halka açık ve özel odalarda en fazla on katılımcıyla kutlamalar yapılabilecek. Ek olarak, tüm restoranlar için saat 23’ten itibaren genel bir yasak geliyor. 35 yeni enfeksiyon vakasından itibaren, gelecekte kutlamalara kısıtlamalar uygulanacak. Daha sonra kamusal alanlarda en fazla 25 kişi bir araya gelebilecek.
Covid 19 pandemisi Akdeniz turizminde kimi lider yaptı?
Dünya turizminin kalbi olan Avrupa ve Akdeniz çanağında Covid 19 pandemisinin gölgesinde turist sayısı % 70 dolayında daralırken, en çok turist alan ülkeler sıralaması da değişti. 2020 yılının 8 aylık döneminde Akdeniz çanağında en fazla turist; ilk defa İtalya ağırladı. Fransa’nın liderliği bıraktığı bu dönemde Türkiye yine 4. sıradaki yerini korudu.
Limak Turizm Grubunun 9. Oteli; “Limak Skopje Luxury Hotel” 2020 sonunda açılacak Üsküp’ün Tacı sloganıyla grubun 9’uncu oteli olacak olan tesis, Makedonya’nın başkenti Üsküp’te, 250 Milyon Avro yatırım değerine sahip, alışveriş merkezi, otel, ofis alanları ve konutlardan oluşan Diamond of Skopje projesinin otel kısmında yer alıyor. “Üsküp’ün Tacı” sloganıyla hizmet verecek Limak Skopje Luxury Hotel’de 121 standart ve 21 suite oda seçeneğiyle toplamda 142 elegant odaya sahip.
İspanya ve Türkiye turizmi için İngiliz turistin ekonomik anlamı ne?
İngiliz seyahat acenteleri ve turoperatörlerinin birliği olan ABTA tarafından hazırlanan “Tourism for Good; A roadmap for rebuilding travel and tourism” adlı yeni rapora göre; İngiltere’den yurtdışına çıkan turistler dünya destinasyonlarına toplam 37 milyar sterlinin üzerinde ekonomik katkı yapıyor.
İngiliz turist en fazla katma değeri İspanya’da yaratırken, Türkiye ilk 10 ülke içinde yer alıyor.
İngilizler 2021’de yurtdışına nasıl seyahat etmeyi düşünüyor?
Ankete katılanların % 64’ü İngiltere’ye döndüklerinde bir teste girerlerse, seyahat etmeye karar vermelerinin daha kolay olacağını söyledi. Destinasyonda ve 1 gün test sonucu bekleme daha çok tercih edildi.
Yapılan bir ankette İngilizlerin % 11’i önümüzdeki 6 ay içinde uluslararası bir seyahat yapmayı planlarken, % 80’i herhangi bir planlaması olmadığını ortaya koydu. Tatilcilerin % 64’ü İngiltere’ye döndüklerinde bir Covid 19 testine girerlerse, seyahat etmeye karar vermelerinin daha kolay olacağını söyledi. Ankete katılan Londralı’ların üçte ikisi yurtdışına bir seyahat/tatil planı olmadığını belirtti.
Tanıtma bütçesine ilave yapan İspanya’ya; Almanya’dan seyahat talebi artıyor mu?
Rezervasyonların güneş ve sahil destinasyonları arasında dağılımında, İspanya % 26’da kalırken Türkiye; birkaç puan kaybederek % 29.79’dan % 27.29’a geriledi)
Almanya’dan İspanya’ya olan seyahat çekinceleri; 30 Eylül’den bu yana Alman Hükümeti’nin yurtdışına seyahat etmeme genel tavsiyesini kaldırmasıyla azalmaya başladı. Danışmanlık firması TrevoTrend‘in haftalık raporuna göre 5-11 Ekim haftasında İspanya’ya olan rezervasyon artışı % dolayında artarken, Türkiye’ye yapılan rezervasyonlar % 5, Yunanistan’a yapışan satışlar da % 18 düştü.
Dünyada “iş” seyahatlerinin toparlanması 3 yılı aşar mı?
COVID-19 salgını hız kesmeden dünyada yayılmaya devam ederken, turizmin iş seyahatleri alanında, yeniden toparlanma ve kriz öncesi iş turisti hacmine ulaşılmasının 3 yıldan fazla bir zaman alabileceği belirtiliyor. Global Business Travel Association (GBTA) tarafından yapılan bir ankete göre katılımcıların yüzde 36’sı bu görüşte. Bu alanın çalışanlarının da 2021’in ilk yarısında işe dönmesi umuluyor.
Türkiye’de “Çevreye Duyarlı” tesis sayısı 5 yılda 214 adet arttı.
2015 yılında, 131 adet “Çevreye Duyarlı” tesisin bulunduğu Antalya, 2020’da bunu 229 adede çıkardı. Böylece 5 yılda sağlanan artışın % 45’ini bu ilimiz almış durumda.
Türkiye ve dünyada, tatilcilerin; destinasyon ve otel seçiminde etkili olan, “Çevreye Duyarlı” tesislerin sayısı ülkemizde neredeyse 2 katına yükseldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da belgelendirilen bu tesislerin sayısı 2015 yılından bu yana 214 adet arttı.
Turizmdatabank.com’un, Kültür ve Turizm Bakanlığı tesis istatistiklerinden derlediği bilgilere göre; 2015 yılında 241 olan tarafından “Çevreye Duyarlı” tesislerin sayısı, 2020 yılında 455 adede yükseldi.
FTI Grup, Türkiye’deki PCR testlerinin sonucunu açıkladı: 60 binde 202 vakıa tespit edildi
Türkiye kıyı bölgelerine yönelik seyahat uyarısının yaklaşık kaldırılmasından sonra; Antalya, İzmir, Aydın ve Muğla’ya 60 binden fazla turist gönderen FTI Grup, Ağustos ayı başından bu yana, tespit edilen Covid vakası sayısını açıkladı.
FTI’ye göre, tüm dönem boyunca, 202 tatilcinin Covid testi pozitif çıktı. Ancak, hastaların tümü semptomsuz veya hafif şekilde geçirdiler. Bu nedenle hiçbirinin hastaneye kaldırılmasına gerek kalmadı.
Dünya Havayolları yolcu trafiğinde en dramatik düşüş yaşandı
ACI World’ün raporuna göre, küresel havalimanı sistemi 2019’da 9,1 milyarı (+% 3,5) aşarak koronavirüs krizinden önce sağlıklı bir ticari havacılık faaliyeti göstermişti. 2020’nin ilk yarısında, yolcu sayısı 2019’un aynı dönemine göre % -58,4 azaldı.
Uluslararası Havaalanları Konseyi’nin (ACI World) Dünya Havaalanı Trafik Raporu’na göre; küresel yolcu trafiğindeki 10 yıllık istikrarlı büyümenin ardından, Covid 19 sürecinde; dünyanın dört bir yanındaki havalimanlarında daha önce hiç yaşanmamış yaygınlıkta dramatik bir gerileme yaşandı
BM Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) verilerine göre; COVID-19 salgını, tüm bölgelerdeki tesislerde benzeri görülmemiş bir turizm geliri ve turist trafiği kayıplarına neden olurken tüm dünyada havalimanları yolcu ve uçak trafiği, 10 yıllık kesintisiz büyüme eğilimi de sona erdi.
Türkiye turizminde, Ukrayna pazarındaki büyümenin arka planında ne var?
Türkiye turizminin Covid 19 etkisinde daralma yaşadığı 2020 yılında, en canlı pazar olarak öne çıkan Ukrayna; tıpkı 2016 krizinde olduğu gibi, adeta tek başına dikkatleri çekiyor. Türkiye turist pazarındaki payını son yıllarda 2 kat artıran Ukrayna, neden ve nasıl büyüyor. Turizmdatabank.com’un, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TÜİK verilerinden yaptığı analize göre; Ukrayna, Türkiye2ye gelen turistler içinde % 4 dolayında paya sahip. Ukrayna’nın payı 1 yıl önce % 2 dolayında idi.
Covid 19’da ve kapanan Avrupalı turistler, 2021’de nasıl eve nereye seyahat edecek?
“Avrupalı turistlerin yarısından fazlası (%50+) tekrar seyahat etmeye istekli. Önümüzdeki altı ay içinde seyahat etmeyi planlayan bu kitlenin neredeyse % 80’i, bunu Avrupa içinde yapmayı düşünüyor”
Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilen projede, Avrupa Seyahat Komisyonu (ETC) tarafından açıklanan yeni araştırma anketine göre; COVID-19 salgınının Avrupa ve yerel pazarlarda seyahat üzerindeki etkisine olumsuz etkisi en çok, en popüler turistik destinasyonları etkiledi. Ankete katılanların % 54’ü önümüzdeki 6 ay içinde bir seyahate çıkmayı düşünürken, % 26’sı da Kasım 2020’de seyahat etmeyi planladı. Avrupa içinde seyahat etmek tatilcilerin ilk seçenek. Yüzde % 41’i ulusal bir seyahat yapmayı ve % 39’u diğer Avrupa destinasyonlarına gitmeyi planlıyor.
IATA, 27 milyon yolcuda 1 Covid vakıası tespit etti?
Uluslararası Havayolu Taşımacıları Birliği (IATA) tarafından yayınlanan araştırmaya göre, 2020’nin başından bu yana ve yaklaşık 1,2 milyar uçak yolcusu seyahat etti. Bu trafikle ilişkili olduğu düşünülen yalnızca 44 koronavirüs (Covid-19) vakası olduğu ortaya kondu.
Türkiye’de otel yatağı sayısı 2 milyona koşuyor: Yatak arzında Antalya’nın ağırlığı azalıyor mu?
Türkiye turizminin; İşletme Belgeli ve Belediye Belgeli otellerinde sahip olduğu yatak sayısı, 2020 yılı ekim ayında 1,58 milyonu geçti. Yatırımda olan oteller de dikkate alındığında; önümüzdeki 5-6 yıl içinde, Türkiye toplamda 1,76 milyon yatak kapasitesine ulaşmış olacak. Yatak arzının büyük kısmını elinde tutan Antalya, liderliğini sürdürüyor.
GÖSTERGELERLE TÜRKİYE TURİZMİ
Otel Yataklarının İllere Dağılımı, % (2020)
Türkiye’de otel dolulukları Ağustos 2020’de % 43,86 oldu. Hangi tesis ne kadar doluluğa ulaştı?
Turizdatabank.com’un Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan konaklama istatistiklerinden derlediği bilgilere göre; Türkiye’deki işletme belgeli tesis ve otellerdeki doluluk oranları, 2020 yılı Ağustos ayında, 41,8 puan gerileyerek % 43,86 oldu. Bakanlık verilerine göre, en yüksek doluluklar 5 ve 4 yıldızlı otellerde gerçekleşti. Öte yandan turistik merkezlerde en düşük doluluklar Covid’den en çok etkilenen destinasyonlarda gerçekleşti.
GÖSTERGELERLE TÜRKİYE TURİZMİ
Yatırımdaki Komple Yeni Oteller (2020)
İspanya turizminde 2020 kış sezonu nasıl geçecek
Kanarya Adaları’na iki hafta önce geri döneceğini açıklayan TUI Almanya, Almanya’nın 30 Eylül’de genel seyahat önerisini kaldırmasının ardından, bu kez de 15 ekimden itibaren Mayorka operasyonlarına devam edeceğini açıkladı. Grup, Lufthansa ve Eurowings gibi diğer havayolları ile uçuşlar yapacak. Turespaña’ya göre yılın son 3 ayında İspanya’ya yönelik toplam koltuk kapasitesi % 37, Almanya’dan da % 39 daralma olacak.
Küresel Seyahat Görev Gücü oluşturacak olan İngiltere Karantina Listesinden 5 Yunan Adasını Çıkardı
İngiltere “seyahat koridoru” muafiyet listesine 5 Yunan adasını yeniden ekledi. Bu destinasyonlardan gelen yolcular; İngiltere’ye varışta kendi kendilerini izole etmek zorunda kalmayacaklar. Öte yandan İngiltere, karantina süresini kısaltmak için Küresel Seyahat Görev Gücü (Global Travel Task Force) oluşturuyor.
Muğla turizmi, 2020 yılını nasıl geçiriyor:Muğla 2020 yılı 9 aylık dönemde % 79 daha az ziyaretçi ağırladı
Türkiye’nin en çok turist alan üçüncü giriş kapısı Muğla, 2020 yılı 9 aylık dönemde % 79 düşüşle yurtdışından gelen 610 bin ziyaretçi ağırladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerinden derlenen bilgilere göre; Muğla, Covid 19 sürecinin olumsuz etkisinde; yabancı turist sayısında 2,2 milyon dolayından kayba uğradı. Turist sayısındaki gerileme eylül ayında kısmen yavaşlasa da Ukrayna ve Sırbistan dışındaki pazarlarda bir gelişme görülmedi.
Turizm sektörü 2020 yılı 8 aylık dönemde yeni otellere ne kadar bütçe ayırdı?
Türkiye turizminin öncü sektörü olan konaklama sahasında, teşvikli otel yatırımları 2020 yılının 8 aylık dönemde, 3 milyar TL’yi aştı. Yatırımlar için ayrılan toplam inşaat bütçesinin % 84’ünü oluşturan 2,5 milyar TL, Komple Yeni Otel Yatırımlarına ayrıldı. 482 milyon TL’de 41 otel ve tatilköyünün yenilenmesin ayrıldı. Konaklama sektörü bu yatırımlarla 5568 kişiye tam zamanlı veya geçici olarak yeni iş imkanı da sağlayacak. Yatırımların merkezi değişti mi?
2020’de Türkiye havalimanlarına turist ve vatandaş yolcu trafiği ne kadar azaldı?
2020 yılının 9 aylık döneminde Türkiye havalimanlarında, iç ve dış hatlarda seyahat eden yolcu sayısı (giden-gelen) % 61,7 azalarak 161,2 milyondan 61,7 milyona indi. Covid 19 etkisiyle düşen turist trafiği nedeniyle turizm merkezlerinde yolcu hareketliliği de geriledi. Turistik destinasyonlar içinde Antalya, en çok yolcu alan havalimanı olarak öne çıkarken, dışhat trafiğinde, Sabiha Gökçen, İstanbul havalimanı ile İzmir Adnan Menderes ve Muğla Dalaman limanları onu takip etti.
Almanya seyahat uyarılarını kaldırınca İspanya ve Türkiye’ye talep artacak mı?
Almanya’nın seyahat uyarı açıklamalarını kaldırmasından sonraki haftada bazı destinasyonlara olan tatil talebinin toparlanma gösterdiği belirtiliyor. Canlanma; İspanya ve Türkiye için net görülürken, Mısır ve Yunanistan’da kısmı bir belirsizlik var. Covid 19’un ikinci dalgası Avrupa’da güçlenirken, seyahat uyarıları konusunda tam bir belirsizlik hakim oldu. Destinasyonlar ne yapacak?
Covid 19 salgını istihdamı, en çok hangi turizm alanında düşürdü?
Turizmdatabank’ın, Sosyal Güvenlik Kurumu SGK verilerinden derlediği bilgilere göre; 2020 Temmuz ayı istihdamı % 14,3 azaldı. Bu dönemde en büyük gerileme; yurtdışı tatil talebine bağlı olan alt sektörlerde gerçekleşti. Özellikle konaklama sektöründeki istihdam kaybının; 2016 turizm krizinin neredeyse 2 katı büyüklüğe ulaştığı görüldü.
Eylül 2020’de Dolar ve Avro’da reel getiri ne oldu, Turizmci kurdan kazanıyor mu?
TÜİK tarafından açıklanan “Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getirisi” verilerine göre; en yüksek aylık reel getiri, (TÜFE ile indirgenince) % 2,53 ile Amerikan Doları’nda gerçekleşti. Öte yandan bu ayda, turizmcinin dikkatle izlediği döviz olan Avro da reel bazda % 2,17 kazandırdı. Son 2-3 yılda; Dolar ve Avro’nun TL karşısında gördüğü değerlenme; gelirini döviz cinsinden elde den turizmcinin lehine işlemiş görünüyor. Ancak TCMB tarafından açıklanan Sektör Bilançoları raporunda, turizm şirketlerinin döviz kuru hareketlerinden kaynaklı gelirlerinde tersine bir eğilim daha hakim durumda
Analiz: Oteller 2021 tatil sezonuna fiyat savaşı ile mi girecek?
Pandemi sürecinde duran işler ve azalan gelirler; tatilcilerin satın alma gücündeki düşüşle birlikte başlayan kriz karşısında, “fiyat savaşı” kaçınılmaz hale gelecekse, “yeni normale” sağlıklı geçmek ve fiyat savaşına başvurmamak için otellerin alternatifleri var mı?
Covid 19 pandemisinden bu yana turizm ve otelcilikte çok şey değişiyor. Tatilciler ve işletmeler, “yeni normal” sürecine uyum konusunda çalışırken, işlerin durmasından kaynaklı olarak ciro ve kar üretmede; fiyat merkezli bir rekabetin yaşanmakta olduğu da bir gerçek. İşte bu eğilimi, kitle turizminde (sejur; deniz-kum-güneş) dünya turizminde en çok turist çeken ülkelerinde son aylarda daha çok tartışır oldu. Anahtar nokta; fiyat savaşında kullanacağınız “referans fiyatınızın” ne zaman oluşacağı mı?
Konaklamada yeni trend Glamping Yunanistan’da standarda kavuşuyor
Geleneksel kampçılıktan daha lüks konaklama ve aktivite içeren bir kamp türü olarak pazarlanmaya başlayan Glamping Konaklama, Yunanistan’da sertifikalandırılmaya başladı. Tüm dünyada ve ülkemizde sayıları giderek artan glamping tesisleri; ülkemizin turistik sahil ve doğa destinasyonlarından; Antalya, Muğla, İzmir, Çanakkale, Aydın ve ilçelerinde de çoğalıyor. Tesislerimiz; Booking.com, Airnb, tatilsepeti, Tripadvisor, Trivago, Agoda gibi portallarda ve seyahat acenlerinin satış listelerinde de yerini alıyor.
Turizm Raporu: 2020 yılında Antalya’ya en çok turisti hangi tur operatörü getirdi?
Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre; Covid 19 salgını döneminde Antalya’ya gelen turist sayısı ocak-eylül döneminde % 81 düştü. Bu dönemde Antalya’ya paket turlarla turist getiren turoperatörlerinin toplam hacimleri de % 83 dolayında daraldı. 2020’de Antalya’ya en çok turist getiren turoperatörleri sıralaması da değişti.
2020 yılı eylül ayında enflasyon % 11,47 iken, otellerde maliyet artışı % 16,37 oldu
Türkiye’de enflasyonun seyri 2020’de ne durumda?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre, 2020 yılı Eylül ayında enflasyon; 2019 eylüle göre % 0,97 arttı. 2019’un eylülüne göre % 11,75 olan yükseliş, 12 aylık ortalamalara göre % 11,47 oldu. Turizmdatabank.com’un hazırladığı Otel Maliyetleri Eylül Raporu’na göre otellerde maliyetin büyük kısmını oluşturan; yiyecek-içecek (F&B) ve enerji maliyetlerindeki yükseliş de % 16,37 oldu.
Türkiye’de otel fiyatlarındaki artış 2020 eylül ayında ne oldu?
Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan 2020 yılı eylül ayı enflasyon verilerine göre, otel fiyatlarındaki artış, yılbaşından bu yana ilk defa enflasyonun gerisinde kaldı.Eylül ayında enflasyon % 11,43 olurken gecelik otel fiyatları artışı da % 10,52 oldu.Covid 19 sürecinin, otellerde müşteri ve dolulukları düşürmesi, gecelik otel fiyatlarının da gerilemesine neden oldu.
Schauinsland Reisen 2019/2020 mali yılında ne kaybetti? 2021 için “That feels good” ürünleri öne çıkacak
Grubun 2019/2020 mali verilerini açıklayan Schauinsland Reisen’in sahibi ve genel müdürü Gerald Kassner, grup olarak turizmde yeniden başlama için iyimser olduğu açıkladı. Türkiye’ye önemli miktarda turist gönderen grubun CEO’su Kassner, “Schauinsland mali olarak hala çok sağlam”dedi. Turizmdeki devam eden dramatik duruma düşüşe rağmen, gelecek hakkında ihtiyatlı bir iyimserlikte olduklarını vurgulayan Kassner, “Schauinsland mali olarak hala çok sağlam”dedi
Rusya’dan İstanbul’a charter uçuşları artıyor: Coral Travel 28 Ekim’de başlıyor
“Yeni koronavirüs dalgasından duyulan korkundan Ruslar’ın bu sene Avrupa’ya şehir ve gezi turlarına çıkma fırsatları olamadı ve İstanbul öne çıktı”
Rusya’dan Türkiye’nin en çok turist çeken kentlerinden İstanbul’a yapılan charter uçuşlarının sayısı; PEGAS Touristik ve TUI’nin ardından şimdi de tur operatörü Coral Travel ile artıyor.
‘a charter uçuş programı düzenliyor. Coral Travel‘ın İstanbul’a Royal Flight Airlines ile ilk charterını 28 Ekim’de Moskova’dan yapacak.
İspanya Şarap turizminin otellere katkısı ne durumda
İspanya Şarap turizmi konaklama ve kültüre destek veriyor Dünya’nın en çok turist çeken ülkelerinden İspanya, Fransa ve İtalya gibi şarap turizminde de adından söz ettiriyor. Ülkede son 10 yılda istikrarlı gelişen İspanya Şarap Turizmi; İspanya Şarap Şehirleri Birliği (ACEVIN) tarafından açıklanan verilere göre turist ve ziyaretçi sayısını 1 milyondan 3 milyona çıkardı. Bir şarap turu turisti, İspanya’ya genel turist günlük harcamasından daha yüksek gelir bırakıyor.
TUI sermaye ihtiyacı için varlık mı satacak yoksa hisse mi çıkaracak?
“TUI, kesin karar için; paket tur rezervasyonlarındaki olumlu eğilimin 2021 yazında devam edip etmeyeceğini gözleyecek.”
Türkiye’de de turoperatörlüğü ve konaklama yatırımları bulunan; Avrupa’nın en çok seyahat satan grubu TUI, likidite sıkıntısını yönetiminin farklı bir aşamasına geçti. Covid 19 salgınının 2020 işlerinin çoğunu eritmesinden sonra aldığı devlet yardımları sonucunda TUI’nin borcunun yaklaşık 3 milyar Avro artması bekleniyor. Şimdi bu borcun nasıl ödeneceği hesaplanıyor: Satış mı, yeni borçlanmalar mı?
İngiltere’nin Türkiye seyahat kararına isyan büyüyor: Avrupa’da turoperaörleri karantina yasağına uyacak mı?
Diğer yandan TUI gibi önde gelen büyük turizm grupları da, verilen kararların bir yasak değil, uyarı ve dikkat olduğundan hareketle, seyahat satışlarına devam edeceklerini açıklamaya başladı.
İngiltere hükümetinin; Türkiye’den açıklanan Covid verilerine yönelik tedirgin olmasından sonra verilen “karantina” kararı turoperatörlerini adeta isyana getirdi. İngiltere’de önde gelen seyahat sektörü aktörleri, kararın; İspanya yasağından sonra, İngiliz turistin en fazla seyahat ettiği Türkiye’nin de güvenli ülkeler listesinden çıkartılmasıyla sektör için büyük darbe olacağı şeklinde yorumladılar
Ege turizminde İzmir, 2020 9 aylık dönemde, yabancı turist sayısında 780 bin kayıp yaşadı
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan derlenen verilere göre; Turizmde Ege bölgesinin Muğla’dan sonra en fazla turist çeken ili İzmir, 2020 yılının 9 aylık dönemini % 75 turist kaybıyla kapattı. Bu dönemde İzmir; 255 bini yabancı olmak üzere toplamda 788 bin ziyaretçi ağırladı. 2019’a göre en fazla gerileme % 93 ile Polonya pazarında gerçekleşirken, 9 ayda gelen Polonyalı sayısı 40 binden 3 binin altına düştü. Çekya, Brezilya, Çin’de büyük turist azalmaları görüldü.
İspanya’ya 2020 yılı 8 ayda gelen turist sayısı % 77 daraldı
Covid sürecinde çok fazla turist kaybeden dünyanın en çok turist alan ülkelerinden İspanya, 2020’nin 8 ayında % 77,2 daralmayla 13,24 milyon kişi ağırladı. İspanya Ulusal İstatistik Kurumu INE’ye göre, 2019 yılı aynı döneminde ülkeye gelen turist sayısı 58,18 milyon olarak gerçekleşmişti. Turizmdatabank.com’un derlediği verilere göre, Avrupa’nın Fransa’dan sonraki turizm devi İspanya, 2020 yılı 8 aylık dönemde, 45 milyon turist kaybetti.
Meksika’nın “Antalyası” olan Cancun’da turizm ve seyahat trafiği yeniden başladı
Son yılların gözde tatil yerlerinden Meksika’nın Cancun bölgesinde uluslararası hava trafiği yeniden başladı. Avrupa’dan uçuşlar 7 ay aradan sonra Ekim başında Lufthansa ile yeniden anlanıyor. Meksika’nın Turizm birimi SECTUR’a göre; ülkeinin en çok turist alan turistik bölgesi Cancun, turist sayısını son 6-7 yılda 2 katına çıkarmayı başardı. 2020’de % 60 daralma yaşadı.
Mısır turizmine verilen teşvikler 2021 yılına uzatıldı: Mısır vize muafiyetini 2021 Nisan sonuna kadar uzattı
Mısır yönetimi, turizm endüstrisini desteklemek için daha önce 31 Ekim 2020’ye kadar uygulanacak olan vize muafiyetini 30 Nisan 2021 tarihine kadar uzattı. Bakanlar Kurulu, Güney Sina, Kızıldeniz, Luksor ve Asvan illerine gelen turistlerin vize ücretlerinden muaf tutuyor. Koronavirüs öncesinde tahakkuk eden borçlar da dahil, turizm şirketlerinin ve otellerin tüm borçlarının ödenmesini Ocak 2021’e erteledi.
Avrupa’nın en çok turizm harcaması yapan ülkesi Almanya’dan yurtdışına havayoluyla çıkışlar 2020’de % 70 daraldı
Dünyaya en çok turist gönderen ülkelerin başında gelen Almanya’da yurtdışına çıkışlar % 70 daraldı. Almanya Federal İstatistik Dairesi (Destatis) verilerine göre 2020 yılı 8 aylık dönemde havayoluyla çıkışlar 68,3 milyondan 20,4 milyona geriledi.
En çok çıkışların yapıldığı Almanların gözde tatil yerlerinden; İspanya, Türkiye, Fransa ve İtalya da % 72 daralma oldu.
Ukrayna ve Rusya desteği ile; Antalya turizmi 2020’nin 9 ayında 2,53 milyon ziyaretçi ağırladı
Antalya 2020’de ne kadar turist kaybetti?
Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’nin en çok turist alan destinasyonu olan Antalya; 2020 yılının 9 ayında, % 81 düşüşle; 2,37 milyon yabancı ziyaretçi çekti. Bu dönemde, yurtdışında yaşayan vatandaşların, Antalya’yı ziyaretleri de % 69 daralarak 157 bine indi. Böylece Antalya’nın 9 aylık dönemdeki toplam ziyaretçi sayısı % 80,5 düşerek 2,53 milyon inmiş oldu.
Yeni Rapor: Otellerde Hizmet Üretim Maliyetleri ve Oda Satış fiyat artışı 2020’de eşitlendi
Turizmdatabank.com’un TÜİK verilerinden derlediği bulgulara göre; Konaklamada B2B, B2C ve B2E olmak üzere, üretilen hizmetin satış bedelleri, 12 aylık ortalamalarla ağustosta % 10,01 arttı.Konaklamada B2B, (B2C) ve (B2E) olmak üzere, tüm satışların ortalama fiyatı, 2020 yılı başlarken, 12 aylık ortalamalara göre % 15-16 artmıştı. Çünkü, 2020 turizm sezonu, Covid öncesinde, yüksek talep ile başlamıştı.
Alman devleti TUI’nin ortağı mı oldu?
TUI, Alman federal hükümetinden daha önce aldığı 1.05 milyar Avroluk krediye; 1,2 milyar Avro tutarında yeni bir devlet yardımı alacak. Grup, ikinci dilimi alabilmek için gerekenleri yaptıklarını açıkladı.Bu yardımla Alman Federal Ekonomik İstikrar Fonu (KfW), TUI’den 150 milyon Avro karşılığında bir opsiyon tahviline sahip oldu ki, bu fiilen TUI hisselerinin % 9,5’i değerinde, şeklinde yorumlanıyor.
ANALİZ: Köprüden önceki son çıkış: TUI’nin PR’ı tuttu mu?
…
Otellerde kredi takipleri 2020 sonuna doğru hızlı düşüşe geçti.
Turizmdatabank.com’un Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BDDK’dan derlediği verilere göre; Konaklama sektörünün bankalardan aldığı kredilerdeki takibat oranı % 5,18’e geriledi. Otellerin bankalardan aldığı kredilerdeki takibat oranı yıl başından bu yana; % 8,77’den % 7’lere ardından da son aylarda % 6 bandına inmişti
IATA’nın son tahmini: Küresel Havacılık 2020’de % 66 daralacak
“Hükümetlere sınırları yeniden açmak ve yolculara tekrar hava yoluyla seyahat etme güveni vermek için uluslararası kabul görmüş bir Covid-19 testi rejimine ihtiyacımız var ”
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) yaptığı son açıklamada, 2020 yılında hava trafiğinin koronavirüsün (Covid-19) etkisi nedeniyle yüzde 66 daralacağını söyledi.
Önceki düşüş tahmini yüzde 63 idi.Ağustos 2020’de uluslararası yolcu talebi 2019’a göre yüzde 88,3 düştü ve Temmuz ayında kaydedilen yüzde 91,8’lik düşüşe göre hafif bir iyileşme gösterdi.
COVID, 2021’de iş seyahatlerini nasıl etkileyecek?
İspanya’daki iş dünyası derneği Gebta‘nın Iberia ile birlikte yaptığı; 161 kurumsal gezgin ve 209 Seyahat Müdürü üzerinde Haziran 2020’de gerçekleşen Covıd 19 Ve İş Gezilerinin Evrimi anketine göre, iş seyahatinde olanların % 63’ünden fazlası yaptıkları tüm seyahatlerin şirketleri için gerekli olduğunu düşünüyor.
Covid 19’un faydası var mı? “dezenfeksiyon kabini”
Avrupa’da otellerin online acentelere (OTA) bağımlılığı artıyor mu?
Avrupa otel endüstrisindeki dağıtım kanallarının evrimini, çevrimiçi seyahat acentelerinin (OTA) rolünü araştıran, Hotrec ve Institute of Tourism, HES-SO Valais-Wallis tarafından yapılan European Hotel Distribution Study çalışmasına göre; Otellerin QTA’lara bağımlılığında önemli değişimler yaşanıyor. Öte yandan, Turizmdatabank’ın derlediği bulgular göre; Avrupa genelinde doğrudan rezervasyonların payı ise bu dönemde; 10 puanın üzerinde gerileyerek
DRV’den sosyal medyada kampanya: “Karantina yerine Covid Testi”
Almanya’da seyahat acenteleri Birliği DRV, federal hükümet tarafından planlanan zorunlu karantinaya karşı, “oda hapsi yerine korona testi” mottosuyla yeni bir sosyal medya kampanyası başlattı.DRV Başkanı Norbert Fiebig, “Bu yanlış bir yoldur ve seyahat endüstrisini doğrudan ikinci bir kilitlemeye sürüklüyor, Almanya’ya girişte hedefli testler kullanılarak etkin bir şekilde bu risk önlenebilir” dedi
KDV indirimi talebi “küresel çağrı” haline geliyor. Covid’den bunalan otelciler KDV’de ne istiyor?
Covid sürecinde pek çok ülke konaklamadan alınan KDV’yi 2020 sonuna kadar % 5-10 bandına çekmişti. Şimdi bunun ilerleyen yıllarda sürmesi isteniyor.
İspanya Oteller ve Turist Konaklama Konfederasyonu (CEHAT) ve Avrupa düzeyinde otel, restoran, bar ve benzeri kuruluşları temsil eden dernek olan HOTREC, KDV oranlarının geçici olarak düşürülmesini talep etti.KDV oranlarının geçici olarak düşürülmesinin etkili bir önlem olacağını savunan kuruluşlar, sektörün toparlanmasına destek olmak noktasında, bunun şirketler için acil faydalar sunacağını ve birçok kuruluşun hayatta kalması ile kapatılması arasında fark yaratabileceğini ileri sürdü.
TUI’den Kanarya Adaları için ilginç çıkış: TUI ne istedi?
“Yolcular, enfeksiyon riskine rağmen tatillerini yapıp yapmamaya kendileri karar verebilmelidir. Birçok müşterinin bunu çok iyi tartacağına inanıyoruz”
TUI, Alman hükümetinin pandemideki tavsiyelere rağmen, turizmi yeniden başlatmak için; Kanarya Adaları’na turist götürmek istiyor. Grup, seyahat edenlerin riske rağmen tatil yapıp yapmamaya kendileri karar verebilmeleri gerektiğine işaret etti. TUI, Alman Hükümeti’nin tüm İspanya’yı riskli bölge olarak sınıflandırması nedeniyle Kanarya Adaları’na uçuşlarını azaltmıştı.
İspanya’da turizm sektörü geçici istihdamın 2021 ortasına kadar uzatılmasını istedi. Sektör; KDV başta olmak üzere vergilerde indirim de talep ediyor.
TURİZMİN TEKRAR BAŞLAMASINI UMAN TURİZM KURULU, KDV’NİN 2022’NİN SONUNA KADAR % 7’YE İNDİRİLMESİNİ ÖNERDİ
İspanya’da Covid 19’dan muzdarip hale gelen turizm sektörü, geçici istihdam desteği uygulamasının (ERTE) 2021 ortasına kadar uzatılmasını istedi. Turizmde işsizlik nereye varır? Geçici İstihdam Yönetmeliği dosya süresinin Eylül sonu dolacağı İspanya’da Turizm Kurulu, önlemlerin alınmaması durumunda sektördeki toplam 2,7 milyon kişiden 1,5 milyonun yıl sonunda işsiz kalacağı uyarısında bulundu. Sektör, İspanyol Hükümeti’ni, yaklaşık 7 milyar Avroya mal olacak bir dizi özel ERTE’yi (geçici istihdam yönetmeliği) etkinleştirmeye çağırdı.