TURİZM ÇALIŞANIN BARINMA SORUNU

Karşılaştırılmaz ancak öyle öneriler geliyor ki, zaten inşaattan sonra en düşük kazanca sahip turizm işçilerini, “atıl” alanlarda konaklatma ikisini bir araya getiriyor: Gayrimenkul ve emekçiler. Öneri güzel ama geliştirelim mi?

Üretim bileşeni personel

Antalya gibi “turistik” şehirlerde; gerek yaşam maliyeti gerekse turizm işletmelerinin yaygınlığı, turizm işçisinin konaklama sorununu büyütüyor. Girişmicinin sorumluluğunda olan personel, üretim bileşeni olmaktan yorgun.

Zamanında, bir otelciler derneği başkanına bu sorunu dile getirdiğimizde, işçiler için, “Antalya pahalı ise onlar da gitsin Kepez’de kalsın.”demişti. Evet haklıydı, o zaman çoğu “tapusuz” ev olan Kepez’e taşındım va hala orada yaşıyorum. (Varsak’a da yakın)
Kepez’e geldiğimde kiralar 150-200 ve pahalısı 500 TL’nin altındaydı, Şimdi 15 000 TL.

Şimdi yine aynı derneğin bir başka başkanı, Antalya’da arazi ve gayrimenkul maliyetlerinin çok yükseldiğinden, turizm işçileri için, yeni adresi Expo alanı olarak gösterdi.

Ne güzel daha havalı!

Öneri şu: Personel lojmanları yapılabilmesi için devlet arazi tahsis etsin. Otelci de bu değerli alana personelin konaklayacağı yerler yapsın. Expo bir personel köyü haline gelsin. Antalya’da yapılabilecek Personel köyleri ile barınma sorunu çözülür.

Ama eksik, güçlendirelim mi?

-Barınma maliyeti nasıl karşılanacak?
-Devlet, KYK vb. yurtlarda olduğu gibi, küçük bir konaklama bedeli alsın mı?
-Persenelin evli olanlarına indirim yapılsın mı?
Keza konaklamada yüksel sezonda 500 000 kişi kayıtlı çalışıyor. Çocuklarıyla birlikte 1 000 000 000 kişiyi buluyor. Ne iyi ki bunların büyük kısmı kiralık evlerde kalıyor.
-Kreş ve hastane gibi alanlar da olsun mu?
-Buraya turistik turlar da yapılsın mı? (En değerli alanda konaklatıyoruz, gibisinden)
-Mesela 1000 yataklı otellere sınırlama gelsin, 200 yatağınad vaz geçip, bu köye finansman sağlasın mı?
-Zaten devlet, tahsisli otel arazilerinden vergi almıyor mu?
-Ödemeler dijital paralarla yapılsun mı?
-Ekonomide diğer fabrikalara da bu destek verilsin mi?
-Her atıl araziye bu türden konaklama yeri yapılsın mı?
-Otelin azalacak lojman maliyetleri, ücretlere pozitif yansıtılsın mı? Keza TÜİK’e göre, 2022’de yüksek aylık brüt kazanç yaklaşık 26 000 TL ile Finans ve sigorta alanında olurken konaklama ve yiyecek alanında 6400 TL)
-SGK ödemeleri, bu tip tesisler için mahsuplaşılsın mı?
gibi…

İyi düşünülmeli ki bu fikir olgunlaşsın.