OTEL YÖNETİMİ SÖZLEŞMESİ NEDİR?

Erol Karabulut/ Ekonomist-Araştırmacı

Otel yönetimi sözleşmeleri, son yıllarda özellikle bağımsız otel işletmelerinin karlılığını artırmak için etkili bir stratejidir. Peki, bu sistem nedir?

Yönetim sözleşmeleri nedir?

Otel yönetimi sözleşmeleri, otel sahiplerinin ve otel operatörlerinin karlılığı en üst düzeye çıkarmak için işbirliği içinde çalıştıran yasal ve mali anlaşmalardır. Bu sözleşmeler operasyonel verimliliği, kaliteyi artırarak başarıyı artırır.

Yönetim sözleşmeleri kaç türlü yapılır?

Doğrudan yönetim ve franchise olmak üzere farklı türde otel yönetimi sözleşmeleri vardır. Otel yönetimi sözleşmelerinde en yaygın olan doğrudan yönetim sözleşmeleri ve franchise sözleşmeleridir.

Doğrudan yönetim sözleşmelerinde işletmeci, otelin yönetimi ve işletilmesinin tüm sorumluluğunu üstlenirken, franchise sözleşmelerinde işletme sahibi ile birlikte çalışarak bilgi birikimini otele katar.

Doğrudan Yönetim Sözleşmeleri

Doğrudan yönetim sözleşmelerinde işletmeci, personel yönetimi, pazarlama ve satış, stratejik planlama, finansal yönetim gibi alanlarda otelin işleyişinin tam kontrolünü üstlenir.
Operatör, hizmetlerinin karşılığında, gelirinin belirli bir yüzdesine dayanan bir yönetim ücreti alır.

Bayilik- Franchise sözleşmeleri

Franchise sözleşmelerinde otel sahibi, piyasada tanınan bir marka altında faaliyet gösterir. Operatör veya franchise veren otele markasına, işletim sistemlerine, merkezi rezervasyonlara ve pazarlama programlarına erişim sağlar. Mal sahibi, franchise verene telif ücreti ve pazarlama ücreti öder.

Sistemin getirdikleri neler?

Otel yönetimi sözleşmeleri, hem mal sahipleri hem de işletmeciler için bir dizi olanaklar sunar.

Bunların başında, otel yönetiminde kapsamlı deneyim ve bilgi aktarımı gelir.
Onu, operasyonel verimlilik izler. Otelin operasyonel yönetiminin optimize edilmesi ve hizmet kalitesini artırılması, maliyetleri azaltılması yoluyla geliri üst düzeye çıkması görünürdür.

Diğer yandan, satış ağlarına erişim, merkezi rezervasyon sistemleri ve sadakat programları gibi doluluk artırmaya yardımcı olan küresel ağa erişim de önemlidir.

Personel yönetimindeki deneyim aktarımı da hayatidir. Bu kaliteli bir hizmet sunmak için eğitimli ve motive olmuş bir ekibi yaratabilir.
Güncel kalma ve en son trendlere adaptasyon oteli daha rekabetçi kılabilir.

Ancak buradaki hassas nokta, başarılı bir işbirliği için açık iletişim ve güvene dayalı bir ilişkinin kurulmasıdır. Güçlü ve iyi yapılandırılmış bir işbirliği kuran otel yönetimi sözleşmeleri otel endüstrisinde başarının yolunu açar.

Türkiye’deki örnekler

Turizm Databank verilerine göre, ülkemiz bu konuda önemli işbirlikleri kurmuştur. Son yıllarda özellikle bağımsız otel işletmelerinin karlılığını artırmak için kullanılan bu strateji; Hilton, Marriott, Wyndham, Accor, Radisson, IHG, Hyatt gibi uluslararası bir çok zincirin 65 adet marka ile Türkiye’de yayılmasına olanak sağlamıştır. Tesis sayısı da 500’ü aşmış durumdadır.

Öte yandan, Dedeman, Divan, Anemon Hotels gibi ulusal konaklama zincirleri de gerek yurtiçi ve gerekse yurtdışı alanlarda bu tip sözleşmelerle büyümeye devam etmektedirler.