Havayollarını kurtarma planları mahkemeye mi taşınıyor?

Ryanair, AB Adalet Divanı nezdinde, İspanyol Hükümeti tarafından görevlendirilen; COVID-19 salgını nedeniyle faaliyet ve gelirdeki düşüşün ardından, stratejik şirketlerin yeniden sermayelendirilmelerine yardımcı olmak amacındaki fon lan Stratejik Şirketlerin Ödeme Gücü Destek Fonu (SEPI) aracılığıyla, Air Europa’nın kurtarılmasını finanse etme yetkisine karşı bir itirazda bulundu. Şirket daha önce, SAS, Finnair, TAP, Air France, KLM ve Lufthansa’dan oluşan 6 havayolunun planlarına da itiraz etmişti.

Avrupa’da havayolları mahkemelik mi olacak?

İspanyol ekonomisi için stratejik bir şirket olan Air Europa’nın 6 yıl içinde geri ödenecek 475 milyon Avro’luk kurtarılma planı Bakanlar Kurulu aracılığıyla onaylanmıştı.


İrlandalı havayolu Ryanair, Kurtarma programının yalnızca İspanyol lisansı altında faaliyet gösteren havayolları için mevcut olduğunu ve bu nedenle ayrımcı ve AB yasasını ihlal ettiğini ileri sürerek Air Europa planına itiraz ediyor.

Kaynaklar, Ryanair’in Topluluk mevzuatına aykırılık içeren devlet yardımlarını tüm davaları Avrupa mahkemelerine götüreceğini belirtti.

Ryanair ne istiyor?

Air Europa, 475 milyon kamu parasına ek olarak, Resmi Kredi Enstitüsü (ICO) tarafından garanti edilen 140 milyon Avro krediye ve olumsuz işletme sonuçlarıyla birlikte 600 milyon borca ​​sahip bulunuyor

Ryanair, geçtiğimiz günlerde, Topluluk İdaresini, ilgili hükümetler tarafından SAS, Finnair, TAP, Air France, KLM ve Lufthansa’dan oluşan 6 havayolunun kurtarılmasına izin vermemesi için Avrupa Adaletine götürerek devlet yardımına karşı kampanyasını yoğunlaştırmıştı.

Rynair, topluluk mevzuatına uyumlui yalnız ulusal markaları kapsamayan, ayrımcılık yapmayan ve havayolu sektörü ilkelerini baltalayan uygulamalar istiyor.

Bir yanıt yazın