2020’de yaşanan kısıtlamaların ardından; aşının salgını durdurması, ekonomilerin insanların yakta kalmasını yeniden sağlaması ile seyahatin hızla artmasına neden olabilecektir.
Toparlanma zamanı için yapılan tahminler, 2021’in üçüncü çeyrek başına odaklanıyor.
Ancak herşey olumlu gitse dahi; turizmi korumak için yapılan yardım vr desteklerein yanında turistlerin bu yeni aşamadaki davranışnı anlamak en temel konu olacak. Çünkü onlar en yüksek faydayı elde etmek isterken, turizmciler de ayakta kalmaya çalışacak.
Türkiye yükselen destinasyon olur mu?
Gerçek şu ki, COVID sonrası turistler daha da talepkar hale geldi, geliyor. Bu nedenle konfor ve hizmetlere ek olarak; sağlık, sosyal mesafe veya özgürlük gibi başka faktörleri arıyorlar.
“Safe Tourism” ile sağlıkla ilgili önlemleri zamanında alan ve başarıyla uygulayan Türkiye, 2021 ve 2020’nin yükselen ülkesi olacaktır.
Çünkü aşının uygulamada başarı ve yaygınlık kazanmasıyla; bugün konulan birr çok metrik kriter anlamsızlaşacak, ortadan kalkacaktır.
2021’de talebi yönlendirecek ana trendler ne?
Turizmcilerin bakması gerekenler:
Öte yandan dünya turizminde uzmanlar, son haftalarda 2021’de hakim olacak eğilimleri de bu doğrultuda açıklıyorlar.
İşte 2021 turizm yılına hakim olması beklenen eğilimler (trend):
Koronavirüse karşı aşılar ve farklı aşıların popülasyon üzerindeki etkililiği.
Kamu yardımları, finansman ve ekonomik mali yardımların uyumlu çalışması durumu.
Otellerin kapatılması veya satışı, hayatta kalan işletmelerin stratejisinde nelerin değişeceği.
Turist kitlesinin tüketim davranışındaki değişimler ve ürün bazında dalgalanmalar.
Şirketlerde verimliliğe odaklanma ve teknolojilerin benimsenme oranında artışların dijitalleşmeye bakışı değiştirmesi. Robotlaşma, 5G vb diğer teknolojik yeniliklerin yaygınlaşması. Müşteri sadakati oluşturmak, ürün ve hizmetleri göstermenin daha da önemli hale gelmesi.
Rezervasyonlarda ve fiyatlarda esneklik. İptal değişiklikleri ve iadeleri kolaylaştırmaları, ve güven inşa etmek için koşulların revize edilmesi. Turizm ürün ve hizmetlerinin geleneksel pazarlama yönteminin yeniden düzenlenmesi.
Sağlık koşullarının daha iyi olduğu lüks turizm ürünlerine yönelişin artması. Teması azaltan özel hizmetler, özel ürünler ve avantajlar için daha fazla bedel ödemeye istekli olunması.
Ülke içi ve yakın bölgelerle doğa gezilerinin yaygınlaşması. Staycations gibi trendlerin kalıcı bir tüketim modeli olmaya başlaması.
Sektördeki yeni oyuncuların, yeniliklerle; turizm kadar büyük bir büyüme potansiyeline sahip bir sektörde pozisyon almaya başlaması.
Pandemi yatışsa bile gezginlerin, COVID19’u göz önünde bulundurarak önlem almaya devam etmesi
Tüm sektörleri etkileyen küresel bir sorun olduğundan; gelişmeye yönelik tahmin yapmanın yeni yollarının aranması.
Yeni otel formları ve yapılanmasının ortaya çıkma eğilimlerinin artış göstermesi.