ALMANYA DURUYOR MU?

Erol Karabulut/

Almanya’da ekonominin gelişimine ilişkin veriler siyaset, iş dünyası ve turizm için önemli bir göstergedir. Son verilere göre Almanya duruyor mu?

Alman milli geliri durdu

Almanya’da Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH), 2023’ün 2. Çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre büyümeden aynı kaldı. Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre ise %-0,6 daraldı. 2023’ün 1. çeyreğinde ise %0,1 düşmüştü.

Bu Almanya’da bir durgulun ve stagflasyona girildiğinin il işareti sayılabilir.

Tüketim harcamalarında durum

Ülkede tüketici harcamaları, üst üste iki düşüşün ardından 2023’ün ikinci çeyreğinde 2023’ün ilk çeyreğine göre %0,1 oranında hafif bir artış gösterdi. Özel tüketimdeki düşüşte yaşanan görece istikrara rağmen Brüt katma değer açısından ticaret, ulaşım, konaklama (%-1,4) ile finans ve sigorta hizmeti sağlayıcıları (%-2,1) ve kamu hizmeti sağlayıcıları, eğitim ve sağlık alanlarında azalma (-%0,8) dikkat çekici. 

Reel kayıplar

Özel tüketimde bunun özellikle yiyecek ve içeceklerin yanı sıra konaklama ve restoran hizmetlerine yapılan harcamaların azalması üzerinde etkisi oldu. 2023 yılının 7 aylık verilerine göre, Yiyecek, içecek, tütün ürünleri perakende satışları nominal olarak % 7,3 artmasına rağman reelde % -5.3 daraldı

Kişi başı gelirde durum

2022’de 46264 Avro kişibaşı gelire sahip olan Almanya’da, devlet desteklerinin de etkisiyle, 2023 yılı ikinci çeyrekte gelir, 11341 Avro’dan 11985 Avroya yükseldi. Öte yandan ülkede Çalışan kişi başına (verimlilik) ise % 1,4 düştü.

Almanya enflasyonu kaç?

Öte yandan, Almanya’da tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) bir önceki yılın aynı ayına göre değişimi olarak ölçülen enflasyon oranı, Ağustos 2023’te +%6,1 oldu. Ağustos 2023’te enerji hariç enflasyon oranı %+5,9 oldu. 

Gıda ve enerji fiyatlarındaki artışlar genel enflasyonun üzerinde ve enflasyon oranını yüksek tutuyor.

Tüketiciler özellikle şeker, reçel, bal ve diğer şekerlemeler için gözle görülür derecede daha fazla para ödemek zorunda kaldı (+%17,1). Ekmek ve tahıl ürünleri (+%13,6), sebzeler (+%12,4) ve balık, balık ürünleri ve deniz ürünleri (+%11,5) de yıl içinde gözle görülür biçimde daha pahalı hale geldi. Öte yandan yemeklik katı ve sıvı yağlar bir önceki yıla göre %13,9 daha ucuzdu. 

Ülkede paket tatil fiyatları (+%10,7) dahil olmak üzere diğer bazı hizmet fiyatları da önemli ölçüde arttı.